Забележителности

Екопътека Видимско пръскало – близък досег с природата

Априлци е много предпочитана туристическа дестинация. Красивата природа, чистия въздух, дават възможност за отмора от тежкото ежедневие и зареждане с нови сили.

Екопътеката „Видимско пръскало“ предоставя още един начин за приятно изкарана екопочивка.

Началото на пътеката е от квартал Видима в Априлци.  Маршрутът е разнообразен и впечатляващ, разкрива огромната красота на Стара планина. Пътеката е с дължина от 16км и е подходяща за всички любители на излети и разходки на открито.

Видимското пръскало се намира в резервата „Северен Дженджем“ на Националния парк „Централен Балкан“. Тук е събрано цялото разнообразие от флора и фауна, природни красоти и забележителности.

Преходът отнема около 4 часа, но това време отлита неусетно, тъй като ще се очаровате от красотата на планината и няма да разберете кога са минали часовете. Теренът не е труден, всеки ще се справи. Подходящ е и за начинаещи планинари. Преминава се през гъсти сенчести гори и се върви по течението на река Пръскалска. Екопътеката ни отвежда до Видимското пръскало, един от най-красивите водопади в България. Именно тук е и крайната точна на пътешествието.

Той е висок 80 метра и това го прави вторият по височина водопад в България след райското пръскало. Скалите в околността са подходящи за скални спортове. До Пръскалото може да седнете и да отморите. Тук се получава голям поток, който е чудесно място за почивка и пикник.

След четиричасовия поход пред нас се открива прекрасната гледка към водопада и заслужено можем да си вземем почивка.

Екопътеката е своеобразен лабиринт от пътечки, дървени мостове и различни укрепения, които спомагат лесното предвижване. Чудните гледки ни оставят омагьосани от красотата на майката природа. Свежият въздух лекува всяко главоболие и притеснение. По време на прехода сме само ние и дивата природа.

По пътя има пригодени няколко места за почивка, така че не е нужно да чакате Видимското пръскало, че да спрете да отдъхнете. За децата са предвидени специални кътове, където да обогатяват познанията си за природата и околния свят. По целият маршрут има табели, които оказват пътя и дават сведения за растителните и животински видове, които могат да се срещнат.

Екопътеката е едно невероятно изживяване, близък досег с природата. Ако се чудите после къде да нощувате, може да изберете някои от вилите или къщи за гости в Априлци

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!