Хотели

Хотели в България

България е привлекателна туристическа дестинация за голям брой международни туристи. Това се дължи на факта, че в страната ни са на лице много фактори, подпомагащи развитието на туризма, а именно благоприятен климат, географско положение, разнообразен релеф, излаз на море, минерални лечебни извори, курорти с луксозни хотели, исторически и културни забележителности. Според различното съчетание на тези фактори България има може да се раздели на няколко района :
– Старопланински – включва Предбалканските масиви и средните части на Стара планина. При него са налични минерални извори, паркове, исторически селища, защитени територии, пещери, архитектурни резервати, етнографски музеи и др. Тези условия са благоприятни за развитие на балнеолечебен туризъм, екотуризъм, агротуризъм, етнотуризъм, познавателен туризъм и др. Главните центрове са Велико Търново, Троян, Елена, Тетевен, Трявна, Котел и др. Най-известните хотели в района са хотелите във Велико Търново. Към тях спадат както луксозни, така и хотели за всички класи.
– Средногорски – той обхваща Средна гора и Задбалкана. При него основни фактори за развитието на туризма са фолклорът, изворите с лечебна минерална вода, язовирите, селищата с историческо значение, архитектурата във възрожденски дух и др. Базирайки се на тези фактори, районът е благоприятен за екотуризъм, риболов, познавателен туризъм, агротуризъм, ловен туризъм и др. Основните центрове са Копривщица, Казанлък, Панагюрище, Сопот, Калофер, Карлово и др. Този район е с голямо историческо значение за страната ни и това го прави привлекателен, както за всички българи така и за чуждестранни туристи, желаещи да се запознаят с историята на държавата ни.
– Северозападен – районът включва Предбалкана, части от Дунавската равнина, западната част на Стара планина. Най-привличащите условия в района са разнообразният му релеф, р. Дунав, селищата с историческо значение. Районът е добър за семеен, познавателен, риболов, ловен туризъм, водни спортове и други туристически активности. Главните туристически градове са Видин, Белоградчик, Враца, Козлодуй, Берковица и др.
– Родопско-Пловдивски – обхваща Пловдивско-Пазарджишкото поле и Западни Родопи. В районът има наличие на минерални води, архитектурни резервати, горски масиви, етно-културни особености на населението, панаир, язовири и др. Това допринася за развитието на балнеолечебен, познавателен, рекреативен, пешеходен, ловен, конгресен туризъм и др. Развити са и ски-спортовете, водните спортове, пещерното дело и др. Основните центрове са Девин, Велинград, Чепеларе, Смолян, Батак, Пазарджик, Пловдив и др. Едни от най-елитните хотели, разполагащи с разнообразни модерни спа и лечебни процедури, са спа-хотелите във Велинград. Построени недалеч от минерални извори те участват в развитието на балнеолечебния туризъм.

Покажи още

Свързани статии

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
error: Content is protected !!