За туристи

Добринище- градът на теснолинейката и минералните извори

Добринище е малък красив планински град, който е заобиколен от цели три планини- Рила, Родопите и Пирин. Намира се съвсем близко до курорта Банско. Добринище е последната гара на единствената теснолинейка в България, която работи до днес и минава през Септември, Велинград, Банско, Разлог и спира в малкия планински град.

Тук са открити много останки от древно неолитно селище на брега на река Валявица, което доказва, че тук е имало живот преди много години. Открити са много оръдия на труда и керамика от времето на първата половина на шестото хилядолетие преди Христа.

Много хора идват на почивка в Добринище специално заради минералната вода. Точно до минералните извори са открити и басейни още от римско време, което доказва,че още римското население е познавало силата на лековитата вода в града.

По време на турското робство много хора изоставят домовете си и се качват в Пирин, за да търсят спасение. Така за повече от 100 години Добринище е заличено от картата. По време на Възраждането хората се връщат и започва растеж на населението. През 1896 година тук е създаден комитет на ВМРО, който е ръководен лично от Гоце Делчев. Тогава са построени училището и църквата в града.

По течението на реката в Добринище са намира един от най-известните басейни с минерална вода в цялата страна, който носи името Римско банче. Тук се намира и единствената и уникална градина за еделвайси, които са защитени от закона. Съвсем близо да града се намира и манастирът „Свети Панталеймон“, който е действащ и приема миряни. Той е признат за паметник на културата. От града тръгват много туристически маршрути за парка „Пирин“. Близо са хижите „Гоце Делчев“ и „Безбог“, към която води красив седалков лифт. Хубаво е когато посещавате Добринище, да се разходите до Тевното и Поповото езеро. А за любителите на планината и катерачите връх Безбог предлага една невероятна възможност за приятно изживяване. До хижите „Безбог“ и „Гоце Делчев“ има голяма ски писта, която привлича много туристи през зимата, седалковият лифт е едно добро допълнение.

Добринище е една страхотна дестинация в България, която предлага много развлечения на гости на града. Тук можете да се потопите в минералните извори, да направите преход в планината или пък да карате ски или сноуборд.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!