За туристи

Велико Търново – гостоприемство и стил от един стар, съвременен град

Една от най-изпъстрените истории на Второто българско царство е тази на Велико Търново.

Днес местните в града разказват за старото Българско кралство с много ентусиазъм и вълнение и това съвсем не е случайност. Днес всеки гост може да отседне в някои от чудните хотели на града или минавайки по този маршрут да поспре, да почине и да опита храни и напитки от заведения Велико Търново и да чуе автентичната история на този край.

Велико Търново в миналото е бил едно от чудните кътчета на страната, а дори днес от него струи история, магнетизъм и чар. Всичко това предава по невербален начин на съвременния турист факти, които рисуват вълнуващи картини.

В случай, че плануват да направите организирано пътуване до старопрестолния град, то препоръчваме ви непременно да посетите местността Арбанаси.

Тя се намира на 5 км. от Велико Търново и предлага безвремие, спокойствие и хармония.

В град Велико Търново и местността Арбанаси е наситено с малки и по-големи хотели, луксозни вили и къщи, които предлагат всичко необходимо за идеалната почивка. Това място е пропито от свежестта и чистотата на девствена природа, обгърнати в изящна красота, букови гори и старинни останки на крепостни стени наследени от някогашната слава на региона. Ако търсиш къде да отседнете виж тук.

На това място могат да се видят множество църкви и музеи, паметници на културата, природни феномени. Сред най-посещаваните са:

Крепостта Царевец – намира се до Трапаезица и Света гора. Простира се на целия хълм и като стена защитава града, днес само от силни ветрове, а в миналото от всякакви нашествия и набези. Върху самия хълм се намира патриаршията, а по цялото протежение на каменната стена има монтирано модерно осветление, което създава неповторим фон и изумяващата гледка от цветните светлинки.

Самодивската чешма – е друга историческа забележителност в този регион. Тя представлява малка калдъръмена уличка, отрупана с множество сергии. Всяка от тях предлага ръчни изделия на тъкани, грънчарски съдове и инструменти и уникални сувенири. По протежението на цялата улица има не само чаршии, тук се намира и къщата на известния български писател Емилиян Станев. Края на уличката завършва с паметника на Стефан Стамболов.

Водопад Кая Бунар – е в близкото село Хотница. Водата се спуска и достига 30 м., извира от извор Кая Бунар.

Водопад Капиновски – е друг не по-малко впечатляваща природна забележителност. Той извира от река Веселина, която минава около село Къпиново. За почитателите на екстремни изживявания, водите на водопада предлагат тази възможност, както и изкачване на скалистите висини. В местността се намира и Къпиновски манастир.

След обиколка на града и околностите, винаги може да поседнете в някое от местните заведения Велико Търново. Обслужването ще стопли сетивата, а вкусът на храна и напитки ще насити сетивата.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!