Забележителности

Културни и природни забележителности в Лозенец

Историята на село Лозенец датира от първото десетилетие на миналия век. Тя разказва за местните малки групи заселници, за наименованието, идващо от многото лозя по тези земи. Наред с това по думи на местните, селото е основано преди около 80 години, а заселниците му са били хора от близкото село Велика, които търсели романтиката в природата, а тяхното село не предлагало излаз към морето. Така заселниците посадили и отглеждали много лозя от популярни гроздови сортове, в това число „Емберли”, което и било началното име на село Лозенец, познато днес.

Като курорт Лозенец днес той търпи постоянни промени, с цел модернизиране и създаване на все по-добри условия за туризъм, няколко предложения за почивка може да видите тук.

Наред с интересната история около създаването си Лозенец днес предлага и не малко културни и исторически места, които могат да се видят от желаещите посетители.

Тук е черква „Свети Георги“ в село Лозенец, която е построена с дарения. На километър от Лозенес се намира пещера Мечата дупка, която е в близост до страхотни плажове.

С почивка на някои хотели в Лозенец туристите могат да се насладят и на гледката в Национален парк Странджа, природен резерват Ропотамо и реки Велека, Дяволска, Караагач. Провеждат се и редица екскурзии и разходки с лодкипо реките. Интересна, приказна гледка представлява и Ботаническата градина на семейство Серафимови, която е разположена на юг от Лозенец, само на 4 км в село Велика.

В друго съседно селце Резово, гостите на Лозенец могат да посетят залив Силистар и крепостта Кастрицион. Разположени на 25км. на юг от Лозенец. Тук минава и границата на България с Турция.

На последно, но не по значимост място да споменем и Беглик Таш или Българският стоун хедж. Разположен в резерват Ропотамо и само на 14км. от Лозенец.

Това разбира се са само част от по-забележителните културни, природни и исторически места, които могат да се обиколят. За всеки решил да изкара страхотната си лятна почивка в Лозенец, удоволствията няма да се изчерпат до тук. Не са малко и забавленията, различните възможности за спорт и релакс в Лозенец. Хотели, вили и къщи за гости са денонощно отворени и посрещат своите гости в приятна атмосфера и много разкош.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!