Забележителности

Черното езеро

В невероятната Рила планина се намират едни от най-красивите и уникални езера в цяла България. Това са Седемте рилски езера и смрадливите езера. Те са любима дестинация за посещения на туристите, които отсядат в някой от красивите хотели в Сапарева баня.

Смрадливите езера са общо 5 и някои не са толкова пълноводни и пресъхват през големите летни горещини. Името на групата идва от най-голямото сред тях Смрадливото езеро. То е и най-голямото ледниково езеро не само в България, а и на Балканите. Заема площ от 240 декара и е на 2 293 метра надморска височина. За Смрадливото езеро има стара легенда. Която е свързана със Свети Иван Рилски. Няколко ловци отиват в близката гора и намират телето на светеца и решават да го убият. Взимат месото и докато се прибират то се вмирисва ужасно силно и го изхвърлят. Хвърлили го в близкото езеро, покрай което минавал пътят. Водата се запенила, разбушувала се и изплувала умряла риба. От тогава до ден днешен в Смрадливото езеро няма риба.

Още по-интересно е Черното езеро, което е част от Смрадливите езера и е на приток на Рилска река. Заема площ от 4,6 ха. И отточно към Рилска река. Черното езеро е едно от най-трудно достъпните в цялата планина и много малко туристи успяват да достигнат до него. Намира се на циркус, който виси, и е заграден от голям хребет, който го разделя със Смрадливото езеро. Хребетът продължава на север и завършва с много стръмен склон. Преди склона отделя едно било на запад, което обгражда Черното езеро и го разделя от Дяволския циркус. По билото може да се направи уникална обиколка на циркуса към Черното езеро и от там се слиза до него. Именно заради тези стръмни части малко хора успява да стигнат до самото езеро. Има поток, по който се оттича водата и там някъде има стара пътека, която води до Смрадливото езеро. Но от години почти не е стъпвал човешки крак по нея и много трудно се открива.

Повечето хора не смеят да поемат по стръмния път към Черното езеро, но който е стигнал до него е останал запленен от невероятната красота на природата около водата. За да избереш място за почивката си виж тук!

Покажи още

Свързани статии

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
error: Content is protected !!