Други

Легенди за Троян

Всяко кътче и паметна местност носят своята история, превърнала се в легенда и предавана през поколенията. Така поради богатото наследство на Троя не една са митове и легенди, които разкриват за отделни местности или забележителности. Накратко в тези няколко реда ще разкажем за легендата на иконата на Света Богородица Троеручица. Тази легенда е една от причините за посещението на много туристи на хотелите в Троян.

Троянската обител, чието начало било поставено през 1600 г., която станала част от живота на множество монаси е разположена в планината. Историята разказва за Троянския манастир, че някога първоначално, той бил обитаван само от един монах. Години наред той живеел там, а след това пристигнал и йеромонах от Света гора. Той носел със себе си чудотворната икона с лика на Пресветата Богородица Троеручица. Неговата цел била да я пренесе към влашко, но минавайки през Троян и узнавайки за историята и живота на българския монах, който прекарал много дълго време в постнически живот, той се замислил. Въпреки това атонския монах не променя намеренията си да занесе иконата във Валахийският край. В момента, когато я поставя на коня си и тръгва на път, нещо странно се случва. Конят пада спънат сякаш пред самата икона. В този момент чужденеца узнава, че иконата на Св. Богородица Троеручица не желае да напуска троянската обител и отново се връща в хижата при стария монах. Минало малко време и той отново решил да тръгне на път, но и този опит бил неуспешен. Коня му отново пострадал на същото място, а това бил явен признак сам да се убеди, че светата икона не иска да се отдели от мястото. Вниквайки и в смисъла, че българския народ има силна вяра в светата икона, той решава да я остави и сам да замине към влахийската страна.

С това поверие българският монах успява да създаде малка дървена църква, да привлече още братя и да изпълняват заедно божествена служба. В постройката били съградени килии за братството и била създадена малка гостоприемница за всеки християнин.

Подобни легенди и самобитността на региона са много важни за привличането на гости към различните хотели и вили Троян и региона.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!