Забележителности

Знакови забележителности във Велико Търново

Обмисляте пътуване в старопрестолния град в централна България? Идваме ви на помощ и ще ви разкажем за някой от най-емблематичните места там. Велико Търново е желана дестинация от българи и хора от цял свят. Като герб на българската история този град притежава огромно културно-историческо и архитектурно наследство.

Както всяко пътуване, така и вашето вероятно ще започне с избор на място за престой. Не е тайна, че града е желана туристическа дестинация и места за настаняване във Велико Търново има удобни за всеки вкус и предпочитания- от малки фамилни хотелчета до четири- и петздездни хотели с конферентни зали.

След като се избрали време и място за престой, следващата стъпка е да си направите списък с желаните от вас забележителности за посещение. Тук можем да ви предложим няколко насоки, за да не изпуснете наистина заслужаващите внимание места. Най известната и масово посещавана бележитост във Велико Търново са статуите на Асеневци, които се разполагат на възлова точка в града, близо до самия център. И ако сте резервирали в някой централен хотел с конферентна зала във Велико Търново, то вероятността гледката през прозореца да съвпада с този монумент, позициониран на скалистият бряг на Янтра е много висока. Вероятно не знаете, но паметникът е посветен на четиримата велики български царе от династията Асеневци – Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II. Откриването на монумента е свързано с 800 годишнината от възстанието на братята Асен и Петър.

Другият всеизвестен символ на града са крепостите Царевец, Трапезица и Момина, които също пазят спомена за великите български владетели. През периода от пролетта до есента още на входа към архитектурния комплекс можете да видите артисти облечени като Цар Калоян и съпругата му, да се снимате с тях и даже да облечете техните дрехи и да запаметите момента. Това е запомнящ се начин да се докоснете до историята. През последните години нашумя събитието „звук и светлина“, което се провежда във Велико Търново няколко пъти годишно, обикновено на паметни исторически дати и е безплатно за всички посетители и жители на града. Това звуково-светлинно представление е с единствено местонахождение крепост Царевец и разбира се има вариации от няколко тематични изпълнения. Всяка година спектаклите Звук и светлина са част от официално оповестената програма на област Велико Търново.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!