Забележителности

Веляновата къща (Банско) – трагичност и красота

Банско е град, които предлага неизчерпаем източник на забавления. Отличните условия за почивка в Банско и практикуването на всякакви зимни спортове привличат туристите, но също така, тук има и много културно-исторически паметници, които допринасят за популяризирането на града. През зимата е място, където се събират любителите на снега и всички се събират по ски- пистите, а през лятото идват да избягат на прохлада от шумния и мръсен град.

Веляновата къща е една от най-известните в Банско. Тя се намира в центъра, близо до църквата „Света Троица“. Къщата е строена през 18век през Българското Възраждане и е пример за архитектурния стил от това време. Тя е пример за така наречените укрепени къщи. През 1977г тя отваря врати за посетители.

През 18-19 век Веляновата къща е била една от най-модерните в Банско. В нея е съчетано дърво и камък. Състои се от два етажа и приземие, в което има изба и две свързани скривалища. По време на османското владичество къщите, които са се строели са били със скривалища, в които стопаните са се криели при турските набези. Зидана стълба в предверието на скривалището води към горния етаж. Там са разположени гостна, дневна, женска и работна стая.

Къщата е с характерните решетки и капаци на прозорците и е заобиколена от висок каменен зид, което й придава вид на крепост.

Богатата украса впечатлява всеки, който я види. Стенописите и таваните, изпълнени с чудни дърворезби са дело на един от най-прочутите майстори на Дебърската художествена школа – Уста (майстор) Велян Огнев. Именно той е собственик на тази къща.

Когато пристига да работи по изографисването на църквата „Света Троица“, не е и предполагал, че ще остане в Банско. Местните жители било много доволни от работата му и решили да му подарят тази къща. Тя има трагична история. Предишният й собственик бил заможен човек. Веднъж, когато бил извън град, турци нахлули в дома му и убила жена му. След като се върнал и разбрал какво се е случило, напуснал дома си и никога повече не се завърнал. Къщата отново оживява, когато става собственост на Велян Огнев. Той я превръща в нещо невиждано до сега. Неговите рисунки я красят отвън и отвътре.

Всяка стая е украсена с интересни стенописи и прекрасни дърворезби в различни форми. Срещат се растителни елементи и геометрични фигури. В нея има типично възрожденско обзавеждане.

Веляновата  къща е част от Стоте национални туристически обекта на България. Подарете си една незабравима почивка в Банско и разходка до Веляновата къща.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!