За туристи

Интересни факти около Арбанаси

Чували сте вече за старинната, чудна местност около Велико Търново, носеща името Арбанаси.

Ето и малко повече информация за този магнетичен край и за всеки решил да го посети и да релаксира сред природа, красота и автентичност, приятни минути.

Село Арбанаси се намира само на 4-5 км от Велико Търново. До него се достига лесно с автомобил и по единия от пътищата водещи към околността.

Селото се смята за едно от най-живописните в България и макар със само 310 жители, то обслужва перфектно своите посетители.

Арбанаси е застлана от множество къщи строени още през 16-17 век, калдъръмени улички и насред чиста и свежа природа. Тук можете да намерите желаната вила или хотел.

Години наред Арбанаси е бил привлекателна точка за множество туристи и истински рай за отмора и релакс.

В Арбанаси има не само старинни къщи, чиято външност е почти еднаква, но и влизайки в тях всеки остава омаян от разкоша. Там забравя за мястото и се пренася сякаш в ново измерение, далеч по-различно от битовата обстановка на вън.

Вълшебство или магия се крие в село Арбанаси всеки сам ще прецени.

На фона на всичко, за което вече споменахме в Арбанаси има няколко църкви и манастири. Външността им е типична, дори постна, но от вътре могат се зърнат невиждани дърворезби, икони, изображения. Въпреки здравите си високи зидове, по малките прозорци има оковани с желязо дъбови врати, които хармонично се вписват в цялостния архитектурен вид на селището. И макар лишени от външна украса, черквите са предлагат великолепието си отвътре.

Къщи-крепости също не липсват в Арбанаси. Те впечатляват със суров външен вид и високи каменни огради, силно контрастиращи с неповторимия уют и китните дворове, всичко обещаващо много удобства и комфорт. Врати, тавани, прозорци и мебели са пищно украсени с дърворезби, по стените са декорирани и изрисувани цветя.

Цялата местност Арбанаси е обявена за архитектурен резерват, който е включен в списъка на ЮНЕСКО и се отнася като световно и културно наследство.

Е, определено посещението на Арбанаси ще зарадва всеки, ще стопли душата и сърцето, а сензорите за възприятия и релакс ще са напълно енергизирани.

Къщи за гости и хотели в Арбанаси остават на разположение за решилите да направят своите резервации по някои от възможните начини.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!