За туристи

История на град Тетевен

Град Тетевен изненадва, очарова и пленява с разположението си всеки. Намира се в подножието на Стара планина, пресечен е от река Вит, а около него величествено се издигат върхове Петрахиля, Острич, Трескавец, Червен и Вежен. Климатът е този край е умерено-континентален, придружен от мека зима и приятно прохладно лято.

Тетевенският край е населен още в миналото, а данни за него съществуват от II — IV век. Днес за едни от първите му обитатели са известни тракийско племе наричано серди. Гард Тетевен свидетелства за далечното си минало по писмени материали наследени от 1421 година. Смята се, че името на града произхожда от Тетьовия род, който някога се заселил по тези земи.

Според други поверия името на града произхожда от тетива, оръдието, с което били опъвани лъкове. Разцвета и развитието си това място дължи на 27 различни занаята, които били пренесени от Европа и Азия, чрез пътуващите търговци. Не е случайност и едно от наименованията му „Алтън Тетевен“, което в превод означавало Златният Тетевен.

Днес в Тетевен всеки гост може да види четнически къщи получили сравнението с културни паметници.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!